About

Arjan Koetsier

Een oude man, leunend tegen een afgebladerde vuurrode muur, in de late namiddag ergens in Mexico. De laatste zonnestralen vallen op zijn oude handen. Die handen hebben veel zware arbeid verricht, dat is duidelijk te zien. Er zijn mensen die deze situatie perfect kunnen vertellen in een beschrijvend verhaal. Ik leg het liever vast in een plaatje, een foto. Fotograferen is schrijven met licht.

China, land van tegenstellingen. Een groepje dorpskinderen op het chinese platteland. Twee kinderen spelen met de maiskolven die hun moeder juist heeft meegenomen om die avond te bereiden voor het gezin. Drie kleine jongens kruipen achter het stuur in een oude jeep, die zo te zien al een aantal jaar niet meer gereden heeft. De kinderen lachen en bekijken vol verbazing de vele knopjes die zich naast het stuur bevinden. Eentje kijkt op en bemerkt mijn aanwezigheid en lacht: alweer een foto met een verhaal!

Voor mij is een foto geslaagd als je er lang naar kan kijken en er zelf een verhaal bij kan bedenken. Het moment is vastgelegd en blijft altijd bestaan. Mijn eerste rondreis in 1993 door West Amerika is vastgelegd met een kleine camera met slechts vier instellingen (Fuji flash S2). Van mijn eerste salaris heb ik direct een analoge spiegelreflex camera aangeschaft (Minolta Vectis S-1). Voor een safari in Kenya (2005) heb ik m´n eerste digitale camera aangeschaft, de Nikon D70. Vanaf dat moment kreeg het reis- en fotografie-virus mij pas echt te pakken en ben ik intensief gaan fotograferen, voornamelijk tijdens mijn reizen. Een bijkomend voordeel van digitale fotografie is dat je veel sneller leert. Vorig jaar heb ik besloten dat ik mijn kennis op een professionele manier wilde uitbreiden en ben ik begonnen aan de vakopleiding aan de Fotovakschool. In september 2006 ben ik begonnen met de basisopleiding aan de Fotovakschool. In mei heb ik mn certificaat voor de vakopleiding behaald. In september van dit jaar ga ik beginnen aan de specialisatie voor reis- en studio-fotografie. In 2007 en 2008 zijn twee van mijn reisfoto´s gepubliseerd in de National Geographic (NL/België); een foto uit Mexico (september 2007) en een foto uit China (mei 2008). Op mijn reisfoto´s is vaak mijn voorkeur voor lijnenspel en minimalisme terug te zien. Daarnaast houd ik van het portretteren van kinderen en oude mensen.

Opleiding

Fotografie opleiding aan de Fotovakschool (Rotterdam) in Nederland:

  •  Fotovakschool Basisopleiding (2006, certificaat)
  •  Fotovakschool Vakopleiding (2007/2008, certificaat)
  •  Fotovakschool Specialisatie portret & reportage (2008/2009, certificaat)

Onderwerpen

Wildlife-, portret-, reis-, straat- en modelfotografie. Ik hou van dieren, vnl de grote zoogdieren en vogels, kleurrijke mensen, verschillende culturen, (repeterende) patronen en contrasterende kleuren.

Wat zit er in de tas?

Hoofdprijs

MS Future Pro Photographer Contest 2008 Sinds enkele jaren wordt door Microsoft de Future Pro Photographer Contest uitgeschreven voor aankomend talent in de fotografie. Als één van de vier finalisten ben ik uitgenodigd door Microsoft voor de prijsuitreiking op de Pro Photo Summit (9/10 juli 2008) in het Microsoft hoofdkantoor in Redmond (Washington, USA). Er waren 4 prijzen, drie 1e prijzen per in de categorieën Natuur & Landschap, Mensen & Portretten en Sport & Fotojouralistiek, en een hoofdprijs. Bij de prijsuitreiking bleek echter dat ik niet alleen de beste foto in de categorie Natuur en Landschap, maar zelfs de beste foto overall had en heb de Grand Price ontvangen! De winnende foto is gemaakt in China tijdens een fotostudiereis van de Fotovakschool. Dit jaar is er voor het eerst een Nederlandse winnaar!